Travel

Pestera Muierilor – Istoric, impresii si atractii turistice

Pestera Muierilor Pestera Muierilor se afla in Baia de Fier, judetul Gorj. Aceasta pestera este amenajata la 40 de metri inaltime si are o lungime de circa 7.000 de metri din acestia fiind doar 573 de metri disponibili pentru turisti.

Legenda spune ca aceasta a luat o astfel de denumire intrucat in timpul razboaielor aceasta era folosita de copii si femei cu scopul de adapost in fata cotropitorilor.

Tariful este de 5 lei pentru adulti, pentru copii, pensionari si grupuri 2 lei iar taxa foto/video 5 lei. Intrarea se face pe rand. La sfarsitul fiecarui tur ghidul se intoarce si ii ia pe urmatorii care au asteptat pe platoul special amenajat care ofera o priveliste deosebita asupra pensiunilor si a padurii care inconjoara pestera.

Va invit la o plimbare prin Pestera Muierilor

La inceputul turului ghidul povesteste despre lungimea acestei pesteri, despre legenda acestei denumiri care spune ca: in trecut, atunci cand barbatii plecau sa apere tara, femeile isi luau copii si se adaposteau aici unde ramaneau ascunsi pana la intoarcerea barbatiilor. Dar si despre temperaturiile joase care pot ajunge pana la -9 grade celsius si despre unele spatii extrem de inguste si joase in care va trebui sa mergem ,,Mersul piticului”.

Pestera a fost sculptata in calcar de catre raul Galbenul cu foarte mult timp in urma si a fost prima pestera electrificata din Romania in anul 1963. Dupa ce am intrat, primele obiective au fost Bazinele Mici si formele de apa inghetate numite stalagmite. O astfel de forma o putem observa la Domul Mic, langa care se afla Sala Altarului cu o inaltime de 17 metri si care se termina cu o gaura unde putem observa o colonie de lilieci. Aici se afla si Cupola Altarului care se aseamana cu o catedrala in care stalagmitele urca asemeni unei scari.

Am mai vizitat Valul Altarului si Stanca Insangerata numita asa datorita scurgerilor de dioxid de fier. Mai departe se pot observa mai multe gropite care reprezinta Bazinele Mici si cele Mari care se umplu ocazional cu apa dar si o cascada inghetata.

Urmatorul obiectiv din pestera muierilor este unul mai important: Sala Turcului – o stalagmita mai mare decat celelalte, care are forma unui soldat turc alaturi de care se afla un ,,Mos Craciun” si Cadana o femeie goala deasupra careia se afla un cap de vultur cu ciocul deschis. In aceasta incapere se mai pot observa Sotia Turcului si Domul Mare.

Dupa Sala Turcului tot in pestera muierilor, ajungem in Sala Minunilor, numita asa datorita stalagmitelor sub forma de lumanare si a micilor bazine care impodobesc aceasta incapere. Dupa trecerea printr-un spatiu foarte ingust ajungem in Sala Guano unde se pot observa cativa lilieci – aceasta sala este inca neelectrificata.

Galeria Ursilor pestera muierii

Vizitam apoi Galeria Ursilor unde au fost gasite o multitudine de oase de la diferite specii de animale cum ar fi capre salbatice, lupi, porci mistreti, vulpi si chiar animale ca lei si hiene ( aceste specii au trait candva in tara noastra). Aici este expus si scheletul aproape intreg al unui urs de pestera. Ultima vizitata a fost Sala Musteriana unde s-au gasit foarte multe obiecte care demonstrau existenta de demult a oamenilor. Am vazut unelte si pietre sculptate. Dar cel mai important lucru gasit aici a fost craniul unei femei datand dintr-o epoca indepartata.

Turul din Pestera Muierilor s-a incheiat aici! A fost una foarte palpitanta, plina de lucruri extraordinare dar si friguroasa. O recomand oricui vrea sa vada cum au trait stramosii nostrii in acele timpuri.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker