Travel

Pesteri din Romania – Istoric, impresii si atractii turistice

Pana in prezent s-au numarat in jur de 12.000 de pesteri din Romania, fiind o cifra care ne plaseaza printre primele tari in ceea ce priveste numarul si diversitatea lor. In Romania se gasesc numeroase pesteri cu o lungime mare a galeriilor, dintre care 10 se disting datorita dimensiunii de peste 10 km.

Cea mai mare pestera din Romania este Pestera Vantului din Muntii Bihor, cu o lungime de peste 50 km. In Subcarpatii Vrancei se afla o interesanta pestera dezvoltata in sare, Pestera Sase Iezi de la Manzalesti, care mult timp a fost cea mai lunga pestera dezvoltata in sare din lume, in prezent fiind pe locul doi.

Un fenomen spectaculos ce se poate intalni in pesterile din Romania este reprezentat de ghetari subterani, cel mai cunoscut fiind Ghetarul de la Scarisoara. Alte asemenea fenomene mai intalnim in Pestera Focul Viu – ghetarul din aceasta pestera are culoarea focului la o anumita perioada a zilei datorita razelor care patrund prin tavan.

5 pesteri din Romania care merita vizitate

In acest articol va vom spune cateva cuvinte despre 5 pesteri din Romania care sunt amenajate pentru un acces mai usor si o vizitarea mai interesanta.

Pestera Muierii

Pesteri din Romania Galeria Ursilor pestera muierii

Pestera Muierii si-a capatat denumirea de pe vremea razboaielor deoarece era folosita pentru a adaposti femeile si copii. Este prima dintre lista de Pesteri din Romania electrificata (1965) si amenajata pentru vizitare. Aceasta pestera a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul.

Rezervatia speologica este formata din Sala Liliecilor, care adaposteste numeroase colonii de lilieci si Galeria Ursilor, aici gasindu-se oseminte ale ursului de caverna.

Programul de vizitare din primavara pana toamna este de la ora 09:00 pana la ora 20:00, iar preturile biletului de intrare variaza intre 2 lei si 10 lei. Pe timp de iarna, dupa 1 octombrie, programul de vizitare se termina la ora 17:00.

Pestera Scarisoara

Pesteri din Romania Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara se afla in comuna Garda de sus din judetul Alba. Scarisoara este una dintre cele mai mari Pesteri din Romania cu gheata, si a doua ca marime din lume. Ea se afla situata in fundul unui aven adanc de 50m, cu peretii aproape verticali, si adaposteste un bloc urias de gheata de aproximativ 50.000 de cmc, cu o grosime de 18 – 20 m, si vechi de 3000 de ani. Acest bloc de gheata imparte pestera in mai multe sali aflate la adancimi diferite.

Doar jumatate din pestera este zona turistica si este accesibila vizitatorilor. Dintre principalele elemente care constituie atractia pesterii amintim Sala Mare, locul unde se afla ghetarul. Pe langa aceasta mai poate fi vizitata Sala “Biserica” si Galeria Maxim Pop.

Se poate intra in pestera incepand cu ora 09:00 si pana in jurul orei 17:00, iar taxa de intrare este intre 5 si 10 lei pe persoana.

Pestera Ursilor

Pesteri din Romania Pestera Ursilor

Se afla in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m. Pestera Ursilor a fost descoperita accidental in toamna anului 1975 printr-o explozie provocata in timpul lucrarilor de la cariera de marmura de la Chiscau, fiind amenajata si introdusa in circuitul turistic in 1980.

Aceasta pestera este impresionanta prin dimensiunile sale, aproximativ 1.5 km si prin marea diversitate de formatiuni carstice. Pestera are o importanta deosebita si pentru resturile fosile ale ursului de pestera, specie considerata disparuta in urma cu 15.000 – 20.000 ani si resturile ursului de caverna. Pestera Ursilor este electrificata si deschisa turistilor care pot vedea resturi din scheletul ursului de caverna.

Pestera are 2 nivele, cel superior fiind amenajat si poate fi vizitat, iar cel inferior este declarat rezervatie stiiintifica. Nivelul superior este format din trei galerii, cea a Ursilor, galeria Emil Racovita, galeria Lumanarilor si 4 sali: sala Lumanarilor, Spaghetelor, Racovita si sala Oaselor (care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii).

Pestera poate fi vizitata de Marti pana Duminica intre orele 09:00 si 17:00. Pretul unui bilet variaza intre 10 si 15 lei. Fotografierea si filmarea este posibila contra cost.

Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Pesteri din Romania Pestera Ghetarului Focul Viu

Se afla in judetul Bihor pe Valea Galbena, in apropiere de Varful Piatra Galbenii si Varful Cuculeul de Fier. Ea este compusa din doua sali si in prima dintre ele, care e si cea mai mare, se afla un ghetar de dimensiuni impresionante, fiind al doilea de acest fel din tara dupa cel de la Scarisoara.

Numele pesterii vine de la faptul ca in tavanul acesteia se afla o fereastra naturala prin care intra lumina, si prin care in jurul pranzului razele soarelui cad perpendicular pe ghetar, acesta capatand irizatii rosiatice ca si cum ar fi luat foc.

Pestera Polovragi

Pesteri din Romania Pestera Polovragi

Este situata in judetul Gorj, langa comuna Polovragi. Pozitionarea sa este deosebita, avand in vedere ca pestera este asezata in Cheile Oltetului, formata intre muntii Parang si Capatanii si imprejmuite de padurea Polovragi.

Intrarea in pestera se afla la o distanta de 200 m de la intrarea in chei. Pestera are o lungime de 10.350 m si prezinta un interes deosebit din punct de vedere geomorfologic si peisagistic. Pe peretii acesteia strajuiesc cateva inscriptii ce au format ideea ca, de-a lungul veacurilor, aici s-au adapostit si au trait oameni de-ai locului. Turistii au acces pentru a vizita doar 800 de m din pestera.

Printre sateni circula o legenda conform careia aici ar fi trait Zalmoxe, conducatorul geto-dacilor, iar vracii se foloseau de cavitate pentru a prepara leacuri dintr-o planta denumita polovraga.

Programul de vizita este de miercuri pana duminica, intre orele 10:30 si 17:30.

Aici incheiem prima parte din seria Pesteri din Romania, cu speranta ca v-am trezit interesul pentru a le vizita. Spre deosebire de alte tari, costurile de intrare sunt foarte accesibile, iar frumusetea acestor Pesteri din Romania este una deosebita. Ce poate fi mai frumos decat a face o drumetie pe timp de vara, pe parcursul careia sa vizitati si o pestera unde va puteti racori si trage sufletul.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker