Sanatate

Sfaturi Pentru Procesul De Luare A Deciziilor

decizia

Decizia este procesul de “rationament” pe care il folosim pentru a selecta un curs de actiune din randul oricaror posibilitati. Efectuarea unei decizii poate implica o perioada de deliberare sau aparent deloc. Pentru unele dintre deciziile vietii, ne aflam nevoiti sa hotaram exact cum trebuie sa luam o decizie: sa dorm pe ea, sa plec cateva zile, sa consult pe cineva, sa-mi schimb o moneda? Prietenii, familia si altii, uneori chiar si strainii complet, ne pot sfatui sa ne oprim si sa gandim inainte de a lua o decizie si sa nu facem niciodata primul lucru care ne vine in cap. Contrasteaza cu intelepciunea trecuta de-a lungul veacurilor, recomandandu-ne sa mergem cu instinctul nostru sau sa ascultam inimile noastre.

Cat de des te-ai plans de tine sau de cineva pe care-l stii, “A fost o decizie rea”, “Mi-as fi dorit sa o fac din nou” sau “Mi-am lasat emotiile sa-mi ia drumul”? Se pare ca emotiile noastre sunt mult mai implicate in procesul de luare a deciziilor decat se credea anterior. Cercetatorii au elaborat date importante despre rolul emotiilor si al creierului in luarea deciziilor. Se pare ca, de cele mai multe ori, alegerile pe care le facem acest scop in regret sunt produsele unor emotii neadministrate, dar cand permitem sentimente calm si intuitive bazate pe inima sa ne ghideze, rezultatele deciziilor noastre sunt mult mai favorabile.

decizii importante

Atunci cand Inima decide

Cercetatorii de la HeartMath cred ca sentimentele intuitive emana din inima. Ei au gasit dovezi care arata ca inima omului are o inteligenta intuitiva, care schimba ceea ce stiinta si medicina au crezut. Chiar si fara sa ne dam seama ca inima ne ghideaza in ceea ce facem, dar de multe ori ne permitem ca creierul nostru sau emotiile negestionate sa preia rolul de lider in luarea deciziilor noastre si sa regrete mai tarziu alegerile noastre.

Neuro-cardiologii au descoperit ca inima are un sistem nervos intrinsec care poate functiona independent de creier. Neuronii din inima s-au dovedit a avea atat memorie pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pana de curand s-a crezut ca numai creierul era capabil de aceste functii. Ei stiu acum ca inima are un camp electromagnetic puternic si sistemul sau nervos complex si circuitele genereaza pana la o valoare estimata de 60 de ori mai mare decat amplitudinea electrica a creierului. Semnalul electromagnetic care produce ritmurile inimii noastre poate fi masurat de fapt in valurile creierului oamenilor din jurul nostru. De asemenea, stim ca modelele noastre de ritm cardiac spun multe despre echilibrul nostru emotional si despre stresul pe care il traim: cu cat suntem mai linistiti, cu atat mai mult sunt modelele ritmului inimii, in timp ce cu cat mai mult stres simtim, cu atat sunt mai haotice modelele.

Prin anii de studii care implica mii de oameni, cercetatorii de la HeartMath si in alte parti au descoperit ca atunci cand generam in mod intentionat sentimente pozitive, cum ar fi ingrijirea si aprecierea, putem ameliora modelele de ritm cardiac. Asta inseamna reducerea stresului, imbolnavirea mai putin frecventa, gandirea mai clara si chiar mai multa viata. Deci, mergeti mai departe, permiteti-va inimii sa decida.

ce decizie trebuieLuarea deciziilor

Te-ai intrebat cate decizii luati in fiecare zi: sute, mii? Ar trebui sa iasa din pat? Ar trebui sa apas butonul de amanare? Iti amintesti visele mele? Planificati-mi ziua? Presiunea de a gandi si de a actiona rapid nu pare sa renunte niciodata, iar consecintele nereusitelor sunt mereu atarnate peste capul nostru. Nu e de mirare ca nivelele de stres sunt la un nivel ridicat.

Ce obtinem pentru toate,stresul? Confuzie, iritabilitate, anxietate, furie, boli si multe altele, toate cu impact puternic asupra luarii deciziilor eficiente. Cu toate acestea, putem invata sa controlam raspunsurile emotionale negative – principala cauza a stresului – si procesul de luare a deciziilor rapide, reducand astfel stresul la niveluri usor de gestionat.

Deciziile mari ale vietii

Nu toate deciziile sunt egale, si nu toate au aceeasi importanta pentru noi. “Ce ar trebui sa am pentru pranz?” Sau “Ar trebui sa merg undeva in acest weekend?” Nu se compara cu: “Ar trebui sa incepem economisirea pentru educatia copiilor sau sa ne platim mai intai datoriile?” Sau ” cariera? “Deciziile mari iau mult mai mult gandire intelectuala, claritate si concentrare. Deciziile grele, cum ar fi acestea, sunt destul de stresante, dar daca le punem prea mult timp, ne negociem de stresul care vine cu indecizie. Nu avem nevoie de acest plus de stres.

Deci, ce putem face? HeartMath a creat o tehnica pe care multi oameni o considera utila. Numit Tehnica Freeze-Frame, este unic pentru a gestiona nagging-ul de decizii de zi cu zi mai mici si “urgente de stres” din deciziile mai mari ale vietii. Freeze-Frame este o tehnica multifunctionala pentru reducerea stresului si a haosului emotional si imbunatatirea procesului de luare a deciziilor.

decizii radicale

Sfaturi de la HeartMath

Pentru majoritatea deciziilor, incercati urmatoarea adaptare a tehnicii Freeze-Frame pentru a va schimba starea emotionala prin transmiterea de emotii pozitive prin sistemul dvs. si deschiderea cailor de comunicare intre inima si creier. Cu practica, puteti obtine in mod obisnuit claritatea si coerenta necesare pentru luarea deciziei optime a inimii-creierului.

  • Acordati o perioada de timp : eliberati-va de gandurile si sentimentele voastre cu privire la decizie.
  • Heart Focus : Schimba-ti atentia spre zona inimii si respira incet si profund. Faceti acest lucru de cateva ori.
  • Sensibilitate la inima : Activati si sustineti un sentiment autentic de apreciere sau ingrijire pentru cineva sau ceva in viata voastra.
  • Intrebati-va care ar fi o actiune eficienta care va va ajuta sa va scutiti stresul de decizia dvs.

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker