Sanatate

Halena Sau Respiratia Urat Mirositoare – Cauze si Remedii

respiratie urat mirositoare

Halena sau halitoza sunt termenii medicali utilizati pentru descrierea respiratiei urat mirositoare cu care multe persoane s-au confruntat si se confrunta de-a lungul vietii.

Despre halena se vorbeste inca din antichitate, cand era considerata unul dintre motivele de divort ale cuplurilor, iar in zilele noastre reprezinta una dintre principalele cauze de prezentare la medicul stomatolog datorita afectarii relatiilor de comunicare.

Halitoza poate fi ocazionala sau cronica si poate avea drept cauze probleme locale, ale cavitatii orale sau o boala generala, sistemica.

Care sunt cauzele halenei ?

1. Cea mai des intalnita cauza a halenei este igiena dentara deficitara. Resturile alimentare necuratate, care se acumuleaza in spatiile interdentare si in jurul lucrarilor protetice, reprezinta sursa de hrana necesara bacteriilor. Prin degradarea accestor resturi rezulta produsi sulfuroasi care dau un miros neplacut cavitatii orale.

2. Fumatul si consumul de bauturi alcoolice sunt, de asemenea, factori ce pot detemina halitoza. Acestia determina scaderea fluxului salivar ceea ce inseamna ca si factorii antimicrobieni prezenti in saliva sunt in cantitate mica, acest lucru favorizand dezvoltarea bacteriilor.

3. Persoanele cu xerostomie, adica cei a caror cantitate salivara este foarte scazuta, reprezinta o alta situatie in care se creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si implicit aparitiei halenei. Xerostomia apare in tabloul clinic al unor boli ale glandelor salivare – sindromul Sjorgen, in diabet, boala Parkinon, la persoanele care respira pe gura si la persoanele al caror tratament medicamentos include antihipertensive, antihistaminice, citostatice, etc.

4. Halitoza apare si in cadrul unor boli sistemice precum: diabetul zaharat (miros caracteristic de acetona), insuficienta renala sau hepatica cronica, tulburari digestice (reflux gastro-esofagian), afectiuni pulmonare si lista continua.

respiratie urat mirositoare 1

Ce remedii exista in cazul halenei?

  • In primul rand se recomanda o igiena riguroasa a cavitatii orale. Periajul dintilor si al limbii sa se efectueze de 2 ori pe zi, insotite de utilizarea metodelor auxiliare periajului: dental floss-ul si apa de gura. Pentru curatarea limbii se poate utiliza periuta de dinti sau razusa de limba.
  • Consumul de apa este important si pentru sanatatea orala deoarece un organism hidratat secreta cantitatea de saliva necesara. Saliva are rol antibacterian si de curatare mecanica a danturii si a mucoasei orale. Asadar, pentru prevenirea xerostomiei si implicit a halenei se recomanda consumul de apa in cantitate suficienta.
  • Guma de mestecat ajuta pe termen scurt la anihilarea mirosului neplacut prin curatarea cavitatii bucale si prin stimularea fluxului salivar. Guma reprezinta o solutie buna atunci cand nu se poate realiza un periaj dupa masa, datorita capacitatii de inglobare a resturilor alimentare in guma de mestecat si astfel realizandu-se o igienizare minima.
  • Se recomanda, de asemenea, evitarea fumatului, consumul de bauturi alcoolice si de bauturi cu continut crescut de zahar si, nu in ultimul rand, controlul stomatologic de 2 ori pe an.

In concluzie, halena reprezinta un motiv frecvent de vizita la cabinetul stomatologic. Daca va confruntati cu o astfel de problema, apelati cu incredere la medicul stoamatolog care este in masura sa trateze cauzele dentare ale halenei si acesta va poate indruma catre un medic specialist, daca este nevoie.

respiratie urat mirositoare 2

Related Articles

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker